EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Sunday 09 Μαΐου 2021

Σε μια σειρά νυχτερινών εξολογήσεων οι απόφοιτοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ συναντούν τους συναδέλφους τους στο διαδίκτυο και παρουσιάζουν εργασίες, ανακαλούν ιστορίες, συνεργασίες και θέματα, μιλούν για όσα τους έδωσαν έμπνευση στη διάρκεια των σπουδών τους και συνομιλούν με νέους φοιτητές και φίλους. Στο πλαίσιο αυτό υποδεχόμαστε τη Φωτεινή Βενιέρη, η οποία θα μας ξεναγήσει στο μουσειακό θέατρο.

Η ομιλία θα διατρέξει το φαινόμενο του μουσειακού θεάτρου, την ιστορική του διαδρομή, τις σύγχρονες εκφάνσεις του και τα ζητήματα που εγείρει. Με ποιους τρόπους το μουσειακό θέατρο προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες, τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς  του μουσειακού περιβάλλοντος; Ποιες μορφές και είδη θεάτρου μπορούν να υλοποιηθούν (και υλοποιούνται) σε μουσεία σε διάφορα μέρη του κόσμου; Ποια είναι η θέση του μουσειακού θεάτρου ανάμεσα σε άλλες ερμηνευτικές μεθόδους που εφαρμόζουν τα σύγχρονα μουσεία; Πώς το μουσειακό θέατρο μπορεί να προωθήσει ή να διαμεσολαβήσει την αίσθηση της αυθεντικότητας;

Κυριακή 9 Μαΐου, ώρα 9.00 μμ

Σύνδεσμος ΖΟΟΜ: us02web.zoom.us/j/85475940386

Meeting ID: 854 7594 0386

Passcode: 455931

Σύνδεσμος YouTube: youtu.be/-KaTWM3nJFE

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΝΙΕΡΗ

Η Φωτεινή Βενιέρη εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημιου, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το 2017, ως πρόεδρος της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia , έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις μουσειακού θεάτρου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στην Πολιτιστική Διαχείριση, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα το μουσειακό θέατρο και εκπονήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη και του κληροδοτήματος Παπαδάκη.  Έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία μαθημάτων μουσειολογίας (2018,2019) καθώς και με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της ενότητας «Θεατρική γραφή» (2018,2019). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το μουσειακό θέατρο,  η δημόσια ιστορία και αρχαιολογία, η πολιτισμική κληρονομιά, η ερμηνεία, χρήση και επικοινωνία του παρελθόντος στο ψηφιακό και φυσικό περιβάλλον, η θεωρία των μουσείων με έμφαση στην κοινωνική διαμεσολάβηση του μουσειακού θεσμού και η μουσειοπαιδαγωγική. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.